Stihnout vlak do Yumy aneb Bída multikulturalismu

11. 03. 2015 16:56:55
V dobrých westernech se střílí málo a kulky jsou spíše slova hrdinů vyslovená tiše a jednoduše. Podobně jako na farmě rančera Dana Evanse. (film Vlak do Yumy 3:10). Pistolník a vrah s pouty na rukou se vrhá na jídlo a Evansův syn se ptá: „Tati budeme se modlit“ „Vždycky se před jídlem modlíme,“ odpovídá táta.

Je to prosté, kříž před jídlem je symbol našich hodnot a přítomnost těch jiných je nemůže zrušit. Je to prosté, ale jen tehdy, když vím, jaké hodnoty jsou ty moje a jakým věřím.

Mám ten obraz večeře s banditou stále v mysli. Jistě, je to vrah, ale Evans se k němu chová slušně. Nenutí ho se modlit, ale zároveň jasně říká, tady se modlíme. A když mu pouta brání se důstojně najíst, vstane a nakrájí mu maso, pak je dokonce i sundá. Ben Wade není pro něj „jen bandita Ben Wade“, ale „bandita a člověk Ben Wade“. A když se Wade vrhne na šerifa a shodí ho ze skály za to, že o jeho matce mluví jako o největší kurvě („I vrazi milují své matky !“ Ben Wade) v podstatě s ním mlčky souhlasí.

Rančer Evans věří na Boha i (nedokonalou) spravedlnost lidského soudu, a taky ví, že se sama neudělá. A tak se nabídne, že pomůže Weda odvézt do vězení. Samozřejmě, že za peníze, a proč ne, vždyť u toho mimo jiné bude riskovat život.

To všechno se mi hodní v hlavě, když se ptám sebe sama, jestli, až přijde čas, budu psát dopis, že chci vyškrtnout z vojenské služby a rozhlížet se po Evansech (odkud přijdou - z EU, NATO...?), nebo se jím stanu? Docela nepříjemná otázka. A otevřeně říkám, že fakt nechápu, proč zpochybňujeme vánoční stromy na náměstích a zpívání koled, abychom snad neurazili naše muslimské spoluobčany. A zároveň nám nepřijde divné a nebráníme tomu, když je někdo hluboce, přehluboce (nemám jiné silnější slovo) uráží v jejich snad dokonce víc než víře – totiž důstojnosti. (Prostě Prorok se nezobrazuje a sranda se z něj nedělá. A basta).

Píšu o metafoře a ta vždycky kulhá. Ne, určitě v ní nechci muslimy přirovnávat k desperátům a neschvaluji střílení novinářů. Ostatně, jak jsem napsal výš, v dobrém westernu je těch pravých kulek pomálu.

Zato jsou v nich, krom hodnot, za nimiž stojí jít, a cizích lidí, ke kterým je třeba se chovat opatrně, ale s úctou, muži, co ví, že musí činit i za cenu rizika, protože jinak by to nebyli chlapi. A jsou v nich ženy, jež v hlasu obavy a strach říkají, tak jdi, a v očích mají obdiv pro tu čistou chlapskost. A taky kluci - 15 let - kteří v noci utíkají od mamin mezi muže za dobrodružstvím ( rozuměj, to je za výhrami i prohrami).

Jasně, western, ten příběh se nikdy takhle nestal. Ale jde tak uhrančivě vyprávět něco, co není zapsáno v touze srdce a paměti nevědomí?

Oldřich Kvasnička, Aperta, s.r.o.

Autor: Oldřich Kvasnička | středa 11.3.2015 16:56 | karma článku: 14.39 | přečteno: 590x

Další články blogera

Oldřich Kvasnička

„S tygrem se nevyjednává, tygr se obdivuje…

...dokud se neobrátí proti tobě a nepocítíš jeho skutečnou přirozenost.“ Slova ruského mafiána Andreje ve filmu Tenet. Škoda, že ho neviděli především němečtí a francouzští politici.

25.2.2022 v 9:00 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 337 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 553 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 279 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 827

jednatel společnosti Aperta, s.r.o., konzultant, trenér

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...