Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladosti - Starosti aneb O čem ty pohádky vlastně jsou?

     V jedné pohádce se z dětského prince stává princ dospělý ve chvíli, kdy bloudí po zámku a navštěvuje komnatu po komnatě a hledá. Ani neví co – náctiletí jistě znají. Jen do jedné nesmí vstoupit. Pozor, nebezpečí – rodiče jistě znají. Ta ho však láká nejvíce,  aby ne, když je zakázána – všichni znají.

      V místnosti vidí obraz krásné dívky a prince se zmocní touha. Poznává, že je muž -  dospělý.  A ihned se dostavují starosti. Chce opustit krásný a bezpečný zámek a vydává se na pouť  plnou úskalí a neznámých dobrodružství. Od této chvíle už nic nebude tak,  jak bývalo. Pro něho i pro jeho rodiče. Zatímco syn (dcera)  odchází,  oni si musí začít zvykat na život bez něho (bez ní).

     Dospívání před nás klade mnoho úkolů a jedním z nich je i požadavek osamostatnit se – být ve světě sám za sebe. Vyzkoušet se  v něm, osvědčit  své klady a poznat své zápory. Je to úkol těžký pro obě strany a obě strany z něho mají někdy strach.

     Dospívajícího čeká cesta ověřování si,  jaký je, co cítí, co umí, jak vypadá, jak se chová.  A aby tohle všechno mohl poznat a pochopit, potřebuje k tomu druhé: své vrstevníky, ty proto, aby mohl lépe poznat svoji cenu. A  rodiče, aby se měl od čeho odrazit i kde hledat oporu. Musí vyjít ze zaběhlého, musí se vydat, a k tomu se naučit vyrovnávat se  se ztrátami, bolestmi, mindráky a nezdary, ale i úspěchem, radostí, láskou. Chce-li se stát dospělým,  musí  prostě  zkusit experimentovat (ne nutně s drogami, to dodávám pro zklidnění rodičů).

     I pro rodiče začínají nové věci a zkušenosti. I oni jsou nuceni některé ze svých  dobře  zaběhlých zvyků a stereotypů  změnit. I pro ně začíná  v jistém smyslu  s příchodem puberty jejich dětí  nová dospělost a samostatnost. Otázka, co si počneme, až nás děti opustí,  zní pro některé rodiče velmi nepříjemně. Není výjimkou, že obě strany jsou zaskočeny, a tak dělají pěkné blbosti. Všechny tyto starosti vypovídají o tom, že se něco děje, ale ne jen u dospívajícího (jak se může na první pohled zdát), nýbrž v celém rodinném systému, který je konfrontován a vržen do nejistoty změněným chováním jednoho člena. Rodiče tak  mohou získat pocit, že sklízí  špatné ovoce své  výchovy.  Najednou výrazněji vidí, co bylo zaseto, co se jim podařilo, co nikoli, co opomněli, čeho bylo moc.  

     Děti zase nabývají dojmu, že jim rodiče byli k ničemu, že jejich světu stejně nerozumí, že jsou tak trochu na odpis, nebo k shovívavému přehlížení či ještě tak ke koupi toho, co se zrovna nosí či letí.  Ale ve většině případů není třeba ztrácet hlavu. To dobré – myslím tím životaschopné - zkoušku adolescentním ohněm vydrží, i když to může někdy vypadat, že zbyl jen popel, či že  to snad ani nikdy nebylo.  A pokud nevydrží? K čemu by to  tedy vlastně bylo!

     Dokonce si myslím, že pro vývoj všech je lepší, když se struna „Kontrola – Péče“ napíná, než když povadle drnčí.  Trochu nepraktické ovšem je, že nikde není přímý návod, jak na ni hrát a jak ji ladit.  Ale snad víme, že je radno kontrolu i péči různě dávkovat: podle situace, věku, temperamentu, povahy.  I když přiznávám, že já trošku více fandím té péči, a to přesto, že doba dospívání  je považována za dobu nebezpečnou, což ke zvýšení kontroly svádí.

     Vždyť i máma v pohádce Hloupý Honza, místo aby v jeho dospívání  zesílila dozor a zamkla  dům,  s laskavou péčí napekla buchty a poslala ho do světa - s důvěrou. Věřila sobě (své výchově), Honzovi (jeho způsobilosti) a  cizímu  (možnostem, které nabízí). Poslala ho na zkušenou. Z rodičovské pozice cítím, že snad riskovala mnohem víc než on, vždyť jít na zkušenou neznamenalo  jen získávání nových zkušeností, ale prvně ověřování už těch nabytých (rodičovských), které vydrží a které ne.  Ale na druhou stranu,  z pohledu Honzova, co ten mohl vlastně  vědět, co ho ta máma opravdu  naučila. Hlupák…!

                                                                                                              Oldřich Kvasnička, www.aperta.cz

           

Autor: Oldřich Kvasnička | čtvrtek 19.3.2015 20:53 | karma článku: 10,77 | přečteno: 254x
  • Další články autora

Oldřich Kvasnička

„S tygrem se nevyjednává, tygr se obdivuje…

...dokud se neobrátí proti tobě a nepocítíš jeho skutečnou přirozenost.“ Slova ruského mafiána Andreje ve filmu Tenet. Škoda, že ho neviděli především němečtí a francouzští politici.

25.2.2022 v 9:00 | Karma: 11,97 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Covidové zombie myšlenky nejen pro manažery

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii (2008) Paul Krugman v několika svých pracích píše o tzv. „Zombie myšlenkách“ Zombie myšlenky jsou přesvědčení, teorie, postoje..., které měly na základě důkazů už dávno vyhynout.

9.3.2021 v 10:26 | Karma: 8,61 | Přečteno: 220x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

O umění propagandy

Tohle bude můj nejkratší blog. Vlastně to v pravém slova smyslu ani blog není. Spíš glosa, ale její naléhavost pociťuji už několik týdnů.

21.1.2021 v 11:44 | Karma: 17,38 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Oldřich Kvasnička

Sebeláska versus koncept pevné vůle

Začnu pokusem, který se odehrál na Virginia Commonwealth University. Šlo v něm o zodpovězení otázky, zda pozitivní zprávy o schopnostech studentů zlepší jejich výsledky u zkoušek.

13.1.2021 v 17:33 | Karma: 14,98 | Přečteno: 322x | Diskuse| Společnost

Oldřich Kvasnička

Vzdělávání, učení se, nebo distanční výuka?

Hned v úvodu chci férové prohlásit, že miluju být s lidmi a baví mě vzdělávat se s nimi a učit je. O obojím přemýšlím celý svůj profesní život a celý svůj profesní život se obojí snažím zlepšovat a obměňovat.

6.11.2020 v 9:37 | Karma: 8,52 | Přečteno: 290x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
jednatel společnosti Aperta, s.r.o., konzultant, trenér

Seznam rubrik